Vintage en retro interieur: die goede, oude tijd
Vintage interieur en retro interieur, ze zijn weer helemaal in tegenwoordig. Steeds vaker zie je dat mensen bij het stylen van hun woning kiezen voor een vintage of retro inrichting met kleuren, verlichting en meubels, die verwijzen naar het verleden. Of het nu de jaren 50, 60 of 70 zijn waarnaar wordt verwezen, een vintage interieur zorgt voor een unieke sfeer in je huis. Oude meubels en accessoires vind je natuurlijk vaak in kringloop- en vintage winkels, maar je kunt ook nieuwe meubels en behang kopen met een vintage uitstraling. En natuurlijk kun je ook een mix van moderne en nostalgische elementen gebruiken voor de inrichting van je huis. Bijvoorbeeld door een vintage hoekje in te richten met een kast, een paar stoelen en wat bijzettafeltjes.
Vintage of retro, wat is het verschil?
Het verschil tussen vintage en retro meubels zit hem in de tijd wanneer ze gemaakt zijn. Een vintage jaren 50 kastje is ook echt in de jaren 50 gemaakt. Bij retro meubels en verlichting is dat niet het geval. Deze artikelen verwijzen qua stijl en uitstraling naar die periode, maar zijn eigenlijk gloednieuw. Retro en vintage verlichting en meubels hebben ieder hun eigen charme. Bij vintage artikelen is dat het feit dat ze authentiek zijn, vaak zul je gebruikssporen of andere kleine beschadigingen zien. Retro meubels en verlichting zijn nieuw, al worden ze soms kunstmatig ‘oud’ gemaakt. Retro verlichting en andere artikelen waar elektriciteit bij komt kijken zijn technisch wel helemaal van deze tijd, zodat ze altijd zonder problemen veilig gebruikt kunnen worden.
Jaren 50 interieurs, ronde vormen en pasteltinten
Vintage meubels uit de jaren 50 kenmerken zich door slanke, afgeronde vormen. Ronde tafels met schuin geplaatste houten pootjes, tafels en stoelen met aluminium frames, kastjes en dressoirs met ronde hoeken, bolvormige lampen, het zijn maar een paar voorbeelden van deze stijl. De jaren 50 kenmerkten zich ook door een typisch kleurgebruik: sprekende kleuren als groen en turquoise, maar ook roze, blauwe en gele pasteltinten, vaak gecombineerd met naturel gelakt of geolied teak. Natuurlijk decoreer je je woning met allerlei vintage spulletjes uit die periode, zoals vazen en oude apparaten. En planten, heel veel groene planten, zoals de vingerplant, de sanseveria en cactussen. Een mooi voorbeeld van een jaren 50 interieurstijl is de ‘American Diner’ look, die vooral in keukens mooi tot zijn recht komt.
De jaren 60: oranje en bruin
Oranje en donkerbruin als kleuren en behang in grafische patronen, dat zijn toch wel de meest typerende beelden die interieurs van tegen het eind van de jaren 60 oproepen. Daarbij waren schemerlampen met grote, bolvormige kappen populair, liefst op een verstelbare voet. Ook werden onze woonkamers nog groener: al was een hoekje nog zo klein, er was altijd wel ruimte voor een plant. De oude buizenradio op het dressoir werd vervangen door een meubel, waarin de radio en de onvermijdelijke platenspeler waren geïntegreerd. Weet je zo’n meubel op de kop te tikken, dan heb je een prachtige basis voor een mooi retro hoekje in je interieur.
De jaren 70: kunststof meubels en kurk tegen de muur
In de jaren 70 was het alles kleur wat de klok sloeg. Het kon (in onze hedendaagse ogen) niet gek genoeg: oranje en bruin bleven, maar met okergeel, olijfgroen en paars, werd er lustig mee op los gecombineerd. Kunststof deed zijn intrede als materiaal voor meubels, met als iconisch voorbeeld de oranje bolstoel. Ook natuurlijke materialen als rotan en kurk werden populair. Kurktegels als behang was in die tijd heel normaal. Een compleet jaren 70 interieur is misschien voor veel mensen nu wat te heftig, maar een hoekje in je woonkamer met zo’n bolstoel, dat moet kunnen. Plaats er een mooie retro staande schemerlamp en wat planten in oranje kunststof potten, geplaatst in hangers van macramé, bij en je bent helemaal ‘back to the seventies’.
Wabi Sabi
Je kunt ook vintage meubels uit zowel de jaren 50, de jaren 60 als de jaren 70 combineren met elkaar en met eigentijdse meubels. Vroeger heette dat een allegaartje, of met een mooi woord ‘eclectisch’, maar tegenwoordig is het een officiële stijl met een officiële naam: Wabi Sabi. Wabi Sabi is Japans en staat voor de schoonheid zien van imperfectie. Als iets imperfect is, dan is het authentiek en puur. Wabi Sabi leert je ook omgaan met alles wat op je pad komt. Op het gebied van interieur betekent dat, dat als je bijvoorbeeld een bijzettafeltje koopt, je niet kijkt of het goedkoop of duur is en of het wel bij de rest van je interieur past; je koopt het gewoon omdat je het nodig hebt en het mooi vindt. Dus als iemand aanmerkingen heeft op de inrichting van je huis met een mengeling van vintage en modern, dan zeg je gewoon: dat is Wabi Sabi.
Vintage interieur
Snel & voordelig verzonden